Nová doporučení pro praní oděvů zlepšují životní prostředí

25.05.2009 12:14

H&M aktivně usiluje o snížení dopadu na životní prostředí při výrobě a dopravě zboží. Nové výzkumy však ukazují, že nejvíce energie spotřebujeme při praní oděvů. Proto H&M učinil další krok na cestě k úsporám energie a snaží se ovlivnit působení oděvů na životní prostředí i poté, co je prodá.

    "Nabádáme zákazníky, aby oblečení prali při nižších teplotách. Snížením teploty dosáhneme výrazného rozdílu. Když například pereme v programu na 4O stupňů, spotřebujeme poloviční množství energie než při praní na 6O stupňů," říká Sanna Hallqvist z úseku kvality H&M.

    H&M nebude snižovat teplotu na etiketách, protože ty uvádějí nejvyšší možnou teplotu, které oděvy při praní snesou. Na webové stránce ale informuje o vlivu na životní prostředí a uvádí zde nová doporučení pro praní, vytvořená ve spolupráci s výrobci pracích prostředků a barev. Vyvrací přitom některé mýty:

    "Mnozí lidé se naučili, že se oděvy mají prát podle toho, co stojí na visačce, aby neztrácely původní tvar a nepouštěly barvu. V současné době se ale zlepšily jak barvy, kterými se oděvy barví, tak i kvalita pracích prostředků. Díky nižším teplotám při praní oděvy naopak déle vydrží a lépe si zachovají původní střih, barvu a povrchovou úpravu," říká Sanna.

—————

Zpět