Správná botička = ZDRAVÁ nožička

03.06.2009 17:50

   Věděli jste, že devadesát devět procent dětí se narodí se zdravýma nohama,

ale do první třídy už jde třicet procent s nějakou derofmací nohou?

Z toho už v sedmdesáti procentech má tyto problémy na svědomí nevhodná obuv. Různé pletené a textilní botičky plní funkci spíše tepelně ochrannou a ozdobnou. O obuv pro děti byste se jako rodiče měli zajímat už v době, kdy začínají lézt a hlavně se stavět. Noha je jednou z nejsložitějších vystavěných částí těla. Skládá se z šestadvaceti kostí a kůstek, které jsou spojeny pevně a pružně vazy, a její pohyb obstarává třicet svalů. Růst nohy probíhá ve skocích. Mění se v délce, šířce i proporcích.

 

Rozdíly mezi dětskou a dospělou nohou

 

  • Dětská noha rychle roste a mění své rozměry i v šířce. U malých dětí vyroste ročně o 15-18 mm, u starších (asi tak od 6-9 let) o 8-12 mm.
  • Kosti dětí jsou zpočátku chrupavčité, a proto náchylné k rychlé deformaci ze špatných bot.
  • Dětské nohy jsou odolnější vůči bolesti a mají sníženou citlivost, takže si děti ani samy neuvědomí, že je bota tlačí či jim nepadne.

Co mohou způsobit špatné dětské boty?

Především plochonoží, převážně podélné klenby, ale nezřídka i příčné. Toto úzce souvisí s celým pohybovým aparátem (bolesti zad a kloubů). Dále se objevují i drobné ortopedické deformity jako vbočený či vybočený palec, kladívkový prst, někdy také bolestivé otlaky a vznikající mozoly. Důležitý je rovněž materiál boty, dětská nožka je potivá, takže v uzavřených botách ze syntetických usní či jiných podobných materiálů dochází k abnormálnímu zapocování, což může mít za následek bolestivé podlomky pro prstíky, palčivost nebo svědivost v přední, hlavně prstové části, ale též vznik kvasinek, které nepěkně zavánějí, a v horším případě (působením spor) vznik plísní nehtových nebo kožních.

 

Nezapomínejte i na to,

aby se dítě během

dne přezouvalo.

    

 

—————

Zpět